U zavisnosti od razloga Vaše operacije, možete se osećati kao da ste na emocionalnom toboganu u prvih nekoliko nedelja nakon operacije. Bitno je da razgovarate sa nekim ko Vam odgovara, kako bi Vam pomogao da se nosite sa tim. Ako u početku ne nađete pravu osobu za to, nemojte očajavati i odustajati. Postoji dosta osoba koje Vam mogu pomoći i zapamtite da ste vredni toga!

Stoma utiče na to da Vam telo izgleda i radi drugačije i biće vremena kada ćete se sa tim teško nositi. Može Vam se desiti da budete ljuti što imate stomu, i da mislite da nećete više imati „normalan“ život. U prvih par nedelja izgleda da samo razmišljate o stomi i o tome kako će uvek biti ovako na dalje. Ali vremenom ćete sve manje obraćati pažnju na kesu. Normalno je da Vam bude gadno, kada se bavite otpadnim sastojcima stome. Većina ljudi nije navikla da ima tako bliski kontakt sa izlučevinama i zato je potrebno vreme da se naviknete. Porazgovarajte sa svojim stoma terapeutom ili lekarom ili osobom koja takođe ima ileostomu o osećanjima, i možda ćete dobiti po koju korisnu ideju kako da rešite neke probleme.

Ako imate partnera, on se takođe možda oseća uzrujano i emocionalno oko svega što Vam se oboma dešava. Nekada Vaš partner može biti uzrujaniji od Vas i može mu biti potrebna podrška. On može popričati sa Vašim lekarom ili terapeutom.

Ako ste prethodno imali emocionalnih problema, sada Vam može biti teško da se suočite sa njima, zato Vas molimo da ne pokušavate to sami, nego da se posavetujete sa svojim lekarom ili terapeutom.