Nema razloga da Vas stoma sprečava u radu (osim ako Vam lekar nije drugačije rekao zbog specifičnog razloga). Pre povratka na posao, razmislite o praktičnim stvarima, kao na primer kako ćete menjati kese u toaletu na poslu. Razmislite o vremenu koji Vam je potreban i o opremi koja Vam treba, i da li postoji specifičan toalet najpogodniji za Vas (neki koji je veći, ili na vratima ima kuku za kačenje, policu, prozor, ili se samo manje koristi). Ako je put od kuće do posla dugačak, proverite da li usput postoji slobodan toalet u kome ćete moći da ispraznite Vašu kesu. Kada uradite to, nećete osećati žurbu ili brigu i samim tim ćete se osećati manje nervozno. Razmislite o tome kome ćete reći i koliko želite da znaju Vaše kolege. Zapamtite, niko osim Vašeg poslodavca ne mora da zna, ukoliko Vi to ne želite. Odluka je na Vama.

Ako ste zabrinuti zbog povratka na posao, pitajte svog poslodavca da li možete da počnete sa polovinom radnog vremena. Počnite tako što ćete raditi ujutru, ili samo popodne ili samo određenim danima u nedelji. Saznajte šta Vama i Vašem direktoru najviše odgovara. Uglavnom većina osoba nastavi sa radom u roku od 3 meseca, u zavisnosti od operacije i radnog mesta.

Pre povratka na posao, proverite sa odgovornom osobom da je Vaš posao kompatibilan sa Vašom stomom (fizički napor, mesto rada,…)